Barrancoa branco

Barrancôa White (1)

Wyborna mieszanka trzech typowo portugalskich szczepów winogron Antão Vaz (50%), Síria (25%) i Arinto (25%), z każdej czerpiąc najlepsze cechy. Winnice położone są w Vidigueira, otoczonej przez wzgórza Serra do Mendro. Dzięki temu mimo południowego położenia, jest tu więcej opadów i panują niższe temperatury niż w innych częściach regionu Alentejo. Daje to doskonały mikroklimat do uprawy winorośli, zwłaszcza białych win o świeżym charakterze. Podczas ręcznych zbiorów winogrona są poddawane preselekcji, a następnie natychmiast chłodzone do temperatury 10°C. Każda odmiana winogron po 12 godzinach poddawana jest osobnej kolejnej, rygorystycznej selekcji. Najlepsze grona z najlepszych kiści są delikatnie zgniatane, a następnie przechodzą przez prasę próżniową, która zapewnia łagodne wyciskanie moszczu, wolne od dostępu powietrza. Następnie sok poddawany jest procesowy fermentacji w kadziach ze stali nierdzewnej w temperaturze 12-12,5 °C przez ok 30 dni, by po tym czasie spędzić kolejne 2-3 miesiące w bâtonnage. Ostatnim procesem jest mieszanie wszystkich trzech win, by uzyskać finalny, zamierzony efekt. Gotowy produkt po zabutelkowaniu leżakuje przez 2-3 miesięcy w zaciszu bodegi, by nabrać pełni walorów smakowych. W aromacie dominują nuty owoców tropikalnych i cytrusowych z potężną dozą zielonej, mineralnej świeżości. Na podniebieniu krągłe i dobrze zbalansowane, z lekką, orzeźwiającą kwasowością, posmakiem jabłka i limonki oraz wyborną mineralnością. Doskonałe jako aperitif, do dań z ryb i owoców morza, sushi oraz lekkich dań kuchni azjatyckiej z kurczakiem, rybami lub warzywami. Podawać w temperaturze ok. 10 °C.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s