Solo Tiolico Muscat Sec

IMG_0260 kopia

Solo Tiólico to aromatyczne, orzeźwiające wino o jasnożółtej barwie z zielonkawą poświatą. Po zbiorach grona macerowane są przez 4 godziny, po czym poddaje się je fermentacji alkoholowej w temperaturze 16 oC przez okres 15 dni. Proces ten odbywa się bez dostępu powietrza, co zmniejsza utratę estrów tiolowych odpowiedzialnych za delikatne kwiatowo – owocowe aromaty. Otrzymujemy klasyczny Muscat w wytrawnym wydaniu z odrobiną cukru resztkowego. Nos pieści intensywna, egzotyczna owocowość. Odkryjemy tu nuty cytryny i skórki pomarańczowej z  uwodzicielskim akcentem grejpfruta i passiflory. Całość spowita muśnięciem świeżo skoszonej trawy, ziół i bukszpanu. W smaku miękkie i jedwabiste, z doskonałą równowagą struktury, alkoholu i kwasowości. Wspaniale skomponuje się z daniami kuchni orientalnej, rybami, drobiem i sałatkami.
Podawać w temperaturze ok. 6 oC.

Cena: 37,90 zł

O PRODUCENCIE:
Bodegas Aragonesas powstała 1984 roku, ale historia produkcji wina na tym terenie sięga XII wieku – winorośle uprawiali cystersi z klasztoru Veruela w pobliżu Fuendejalón i Magallón. Bodega łączy tradycję i nowoczesność. Winnice mocno zakorzenione na niespotykanych, czerwonych, kamienistych glebach, w połączeniu z surowym klimatem dają trunki prezentujące złożoność miejscowej ziemi, zachowując przy tym charakter i smak każdej z odmian winogron. Wina z Bodegas Aragonesas cieszą się międzynarodową sławą, co odzwierciedla wiele nagród i wyróżnień.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s