Crucillon tinto

IMG_0210 kopia (1)

Crucillon tinto to klasyczna, hiszpańska mieszanka gron Garnachy i Tempranillo. W nosie owocowe i lekkie, z wyraźnymi nutami przydymionej wiśni oraz dojrzałej w słońcu czarnej porzeczki i jeżyny z anyżkowym akcentem. W ustach gładkie i dobrze wyważone, pełne ciemnych owoców z przewagą śliwek i jagód, przyprószonych odrobiną cynamonu. Atutem tego wina jest świeżość, dlatego należy je degustować gdy jest stosunkowo młode. Wyśmienite do czerwonych mięs, makaronów, przystawek, pikantnych potraw i serów. Podawać w temperaturze ok. 16-18 oC.

Cena: 25,90 zł

O PRODUCENCIE:
Bodegas Aragonesas powstała 1984 roku, ale historia produkcji wina na tym terenie sięga XII wieku – winorośle uprawiali cystersi z klasztoru Veruela w pobliżu Fuendejalón i Magallón. Bodega łączy tradycję i nowoczesność. Winnice mocno zakorzenione na niespotykanych, czerwonych, kamienistych glebach, w połączeniu z surowym klimatem dają trunki prezentujące złożoność miejscowej ziemi, zachowując przy tym charakter i smak każdej z odmian winogron. Wina z Bodegas Aragonesas cieszą się międzynarodową sławą, co odzwierciedla wiele nagród i wyróżnień.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s